Kleinschaligheid, waarom niet?

Een open huis, voor muziek en verenigingen, op vrijwillige basis.

't Smiske - opgericht in 1999 - is een vzw die graag muziek wil brengen in een kleinschalig kader. De voormalige smidse van de familie Heylens werd daartoe omgedoopt tot een toegankelijke concertruimte met alles erop en eraan. U zit er bijna letterlijk op de schoot van uw favoriete muzikanten! Na het concert kan u gerust samen met de muzikanten napraten aan de toog. De afstand tussen publiek, muzikant en organisator is bij ons tot quasi nul herleid.

In de beginjaren concentreerde 't Smiske zich vooral op folk, ondertussen werd het muziekaanbod verruimd tot kleinkunst, jazz, rock, blues, ... We proberen met heel ons hart vooral jonge muzikanten een duw in de rug te geven, artiesten met goesting moeten de gelegenheid krijgen om op te treden en bij ons kunnen ze dat. Natuurlijk willen we graag zoveel mogelijk mensen overtuigen om te komen kijken, een artiest kan maar leven dankzij zijn publiek. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er in 't Smiske niet regelmatig 'Grote Namen' te bewonderen zijn. Een 'Grote Naam' wordt echter maar een 'Grote Muzikant' als hij ook effectief dat intense contact met het publiek aandurft. Raymond, Johan Verminnen, Kris De Bruyne, Rudy Trouvé, De Laatste Showband, Bram Vermeulen, Sigiswald Kuijken, Phönix, Kadril, Laïs, Marble Sounds, The Radar Station, ... Het is maar een greep uit de lange lijst 'Grote Muzikanten' op het palmares.

Doorheen al deze activiteiten straalt de warme sfeer van engagement uit. Onze medewerkers zijn allemaal vrijwilligers die dit doen omdat ze dit willen, van de kuisploeg tot de geluidsman. Daarnaast proberen we de lokale economie te ondersteunen door vooral ambachtelijke bieren uit de eigen streek te schenken. Regelmatig zijn er ook info-avonden en spreekbeurten over thema's als ecologie, identiteit,...

Ook op sociaal vlak willen we graag onze verantwoordelijkheid opnemen. Dinsdagavond is er Café Combinne: een praatavond voor mensen die graag Nederlands willen leren. Dinsdagvoormiddag nodigt onze 'DestdagCaféPloeg' u uit om een tas soep of een stuk taart te komen eten, na uw wekelijks bezoek aan de markt. Verenigingen uit Asse en omstreken zijn welkom om hun activiteiten in 't Smiske te organiseren.

  • 103
  • 107
  • 104
  • 100

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten.

Schrijf je nu in