facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

vrijdag12 oktober Pure Irish Drops met Kevin Crawford (Lunasa) (voorprogr: vioolklas van Filip Verpoest) - 20u - 10 euro
Meer info

Home Away From Home –Ierse muziek en muzikanten in Engeland.

Over de hele wereld, inclusief Engeland, zijn al generaties lang Ierse emigranten te vinden. Alleen al in Londen is er een gemeenschap van meer dan 150.000 emigranten (bedenk dat dit op zich al het inwoneraantal van een grote stad is!) en ook in Birmingham en Manchester bevinden zich grote Ierse gemeenschappen.

met vioolklas olv Filip Verpoest in het voorprogramma

Emigranten uit welk land dan ook en waar ook ter wereld hebben één ding gemeenschappelijk: ver van hun vaderland verwijderd lijken ze hun tradities beter, sterker en soms zelfs puurder in stand te houden dan het geval is in het vaderland zelf. Dit geldt zeker voor de Ierse emigranten in Engeland. Als je dus kijkt naar de Ierse muziek in Engeland, dan kan je wellicht nog oude “juweeltjes” vinden die in Ierland zelf hun kwaliteit hebben verloren of daar misschien al volledig zijn verdwenen.

De Ierse emigrantengemeenschappen in Engeland verschillen ook nog in een ander aspect van het vaderland; er kunnen in één plaats Ieren wonen die oorspronkelijk uit verschillende, soms ver uiteen liggende streken in Ierland kwamen vanwege het simpele feit dat men daarheen trok waar werk was. Op die manier ontmoetten verschillende achtergronden elkaar en werden weer generaties lang doorgegeven.

Interessant is nu om de muziek van deze emigranten te bekijken: Zijn de verschillende stijlen met elkaar vermengd geraakt en bestaat er een speciale “Engelse stijl” in Ierse muziek?

De volgende drie muzikanten vormen de Pure Irish Drops van 2012 en zij vertegenwoordigen de drie belangrijkste Ierse gemeenschappen in Engeland:                                                                                      

Kevin Crawford: whistle, bodhrán en dwarsfluit. Bekend van de wereldwijd hoog aangeslagen groep “Lúnasa”, geboren in Birmingham uit Ierse ouders.                                                                                         

Damien Mullane: accordeon. Recentelijk “gerepatrieerd” van Londen naar county Kerry in Ierland.                                                         

Colin Farrell: viool. Geboren in Manchester uit Ierse ouders van County Galway and County Cavan.

Naast het instrumentarium is er ook sprake van zang.