facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

woensdag18 april Typen, een theaterproductie van Jo Decaluwe (naar Cyriel Buysse) - 20u - 8 euro
Meer info - Reserveer!

TYPEN is een van de vier theaterproducties van Jo Decaluwe naar het werk van Cyriel Buysse. Ze omvat vier verhalen.

organisatie ism het Rodenbachfonds


Het eerste verhaal is ‘Huwelijksaanzoek’. Celestin en Farailde zijn twee vrijgezellen, al over de 50 en nog niet getrouwd. Wanneer zijn ouders overlijden vindt heel het dorp dat ze voor elkaar bestemd zijn. Ook de pastoor moeit zich ermee. Buysse vertelt de geschiedenis mild ironisch, met enige rake typeringen.
 
De ‘Houten Pijp’ is tragischer en meteen een sterker verhaal. Over een rijke boerenzoon die met de dochter van de slager trouwt. Hij wordt herbergier in plaats van boer... Hij voelt zich als een kuip die men volgiet. Daar komen vodden van. Buysse schildert raak de fixatie van Beirke die aan de drank ten onder gaat en net voor zijn dood zijn hart uitstort. Een mooi tragikomisch verhaal, dat zelfs een absurdistisch trekje meekreeg.
 
In ‘Nonkelken’ haalt Buysse herinneringen op aan zijn vrienden de schilder en de componist. Maar vooral aan de figuur van Nonkelken, een man die enkel geloofde wat hij voelde en zag. Kunst vond hij maar niets. Muziek is ‘lawijt’. Dat een schilderij 5.000 frank kost gaat er bij hem niet in. Eten en drinken kan hij als geeneen. Buysse deelt ook een vat speldenprikjes uit aan zijn vrienden/kunstenaars.
 
In ‘Toatsjespap’ beschrijft Buysse z’n bezoeken aan een groot boerenerf, geleid door twee ongetrouwde broers, de grote Karel en de kleine Stientje, die maar niet begrijpt dat Buysse zo graag toatsjespap eet en hem steeds op hesp wil doen overschakelen... Hier horen we een lyrische Buysse die het landleven en de natuur bezingt in fraaie zinnen.