facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

vrijdag10 februari Een muzikale reis naar het Oosten: Lamekan ensemble - 21u - 6 euro
Meer info

Lamekan Ensemble is Tristan Driessens, Robbe Kiekens en Ruben Tenenbaum. Zij spelen op Ud!!!

Lâmekân Ensembleis een ontmoeting die tot stand kwam om uitdrukking te geven aan een gemeenschappelijke passie: Turkse makam. Of met andere woorden: modale muziek die haar oorsprong vindt aan het Ottomaanse hof. Met Istanbul als uitgangspunt passeren klassieke instrumentale genres als pe?rev, samaî en taksîm de revue, afgewisseld door swingende melodiënuit Griekenland, Anatolië en zelfs Azerbaidjan. Lâmekân Ensemble duidt binnen de Turkse soefi-cultuur op een plaats ‘die niet te vinden is binnen zichtbare grenzen’. Daar nemen drie bevriende muzikanten je mee op een reis waar muziek een thuishaven biedt op vreemde bodem.

Tristan Driessensbracht zijn jeugd grotendeels door al reizend door Zuid-Europa. Nadat hij in Spanje kennis had gemaakt met de Orientaalse luit, studeerde hij musicologie in Brussel en verbleef in Caïro om les te volgen bij Naseer Shamma. Hij trok vervolgens naar Griekenland en bereikte tenslotte zijn bestemming in Istanbul, waar hij in de leer ging bij Necati Çelik. Als ‘ûd-speler is hij actief binnen verschillende folk-ensembles, waaronder Balacordes, La Compagnie d’Elias en Amorroma. Hij profileerde zich onder meer op het First International Ud-festival of Istanbul.

Ruben Tenenbaum, een jonge violist van Franse afkomst, besloot enkele jaren geleden zijn studies in Parijs af te breken om in Istanbul voor de muziek te gaan leven. Hij studeerde er bij violist Serdar Pazarcioglu en ‘ûd-speler Necati Çelik en trad al snel regelmatig op met het rebetiko-ensemble Rebetes tou Dunia. In Frankrijk speelde hij Ottomaanse muziek in het duo Mehtap en werkte hij samen met ondermeer Lior Blindermann, Laurent Clouet, Fanis Karoussos en Wassim Hallal.

Robbe Kieckenssloeg voor het eerst op de vellen op de heuvel van Rwanda waar hij zijn kindertijd doorbracht. Na zijn terugkeer in België bestudeerde hij verschillende instrumenten en culturen, gaande van flamenco over Arabische en Perzische percussie tot West-Afrikaanse muziek. Zo bouwde hij een rijk vocabularium op waaruit hij gaandeweg zijn eigen stijl distilleerde. In zijn collectie vindt je onder andere framedrums, cajon, conga’s, tombak, darbouka, udu, riq, callebas, djembe en dounoums. Robbe is percussionnist bij onder andere Myrdinn, Emre ‘el Turco’, Maggid en Bazaar d’Orient.