facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

zondag18 maart Vlaamse Klei: Soetkin Collier Kwartet - 16u - 6 euro
Meer info

Eigen composities in het Nederlands en bewerkingen van Zweedse, Vlaamse en Franse traditionals.

Soetkin Collier: zang
Tom Theuns: gitaar, zang
Didier François: nyckelharpa
Sophie Cavez: diatonische accordeon

Soetkin Collier was een van de oprichters van Laïs en ze zong eveneens in de eerste line-up van Ambrozijn. Sinds 2002 is ze bekend als zangeres van Urban Trad. De groep bracht vijf cd’s uit: One o Four, Kerua, Elem, Erbalunga en een Best of in 2009.

Tijdens haar studies Zweeds in Stockholm - waar ze een half jaar studeerde aan Stockholms Universitet - kreeg ze zangles van de gerenommeerde Zweedse folkzangeres Lena Willemark.

In het voorjaar van 2007 kwam Nocturne uit, haar eerste solo-cd, uitgegeven bij het label Homerecords.be. Daarop wordt ze begeleid door Tom Theuns op gitaar en zang, Didier François op nyckelharpa en Ben Faes op contrabas.

Nocturne , de eerste soloplaat van de Antwerpse folkzangeres Soetkin Collier, moet ook de eerste Vlaamse plaat zijn waarop de Zweedse ,,nykelharpa'' (een mengvorm van viool en draailier) een hoofdrol speelt. Het is precies de combinatie van Colliers nadrukkelijke altstem en de aparte sonoriteit van Didier François (een van de grote specialisten op de nykelharpa) die de plaat uniek maakt.
Peter Vantyghem – De Standaard 23-01-07

Poëtische sfeer gecombineerd met fijnzinnige soms welhaast avantgardistische instrumentatie maakt Nocturne tot een indrukwekkend album. De creatieve inbreng van snarenman/zanger/arrangeur Tom Theuns (o.a. Ambrozijn, Aurélia), met wie Collier al jaren een muzikaal duo vormt, speelt daarin een doorslaggevende rol. In de kleingehouden en vaak spannende arrangementen herken je duidelijk zijn hand.
- HenkHoogenstraaten - Folkforum.nl

Met haar groep, Soetkin Collier Quartet, brengt ze eigen composities en bewerkingen van Vlaamse, Zweedse en Franse traditionals. Momenteel werkt ze aan een nieuw programma.

Ze toert nu vooral met Pelegrina Express, een muzikaal reisverhaal over een Zweeds herderinnetje dat op pelgrimstocht vertrekt naar Santiago De Compostella. Samen met Sophie Cavez, Veronica Codesal en Tom Theuns speelt ze hiermee voornamelijk in scholen in Wallonië.

Daarnaast is ze samen met Veronica Codesal en Sophie Cavez ook een van de ninas van Viva Ninas, een folky, jazzy en crazy project rond Eurosonghits.