facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

zondag29 mei Kuijken Strijkkwartet - 16u (deur 15.30u) - 10 euro
Meer info - Reserveer!

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756 – 1791) - STRIJKKWINTETTEN

De gebroeders Sigiswald en Wieland Kuijken zijn niet alleen dorps- en streekgenoten van ons maar bovendien alom geprezen als de beste barokmuzikanten van hun generatie. Samen met François Fernandez en Marleen Thiers, Sigiswalds vrouw en hun dochter Sara komen ze naar 't Smiske voor een concert om 'u' tegen te zeggen (oefen alvast maar wat binnensmonds...).
Op het programma van dit niet te missen klassieke topconcert staat Mozart. Mozart en famille dus.
Meer zeggen of schrijven is niet nodig. Gewoon een plaatsje reserveren via onze website. En komen genieten.

Sigiswald Kuijken          viool

François Fernandez      viool

Marleen Thiers               altviool

Wieland Kuijken            cello

met extra medewerking van   Sara Kuijken , altviool

 

1)  Kwintet in C groot  , KV 515  (Wenen, 1787)  (duur :  ca 35’)

     Allegro - Andante (Larghetto) -  Menuetto -  Allegro

----- Korte Pauze ----

2) Kwintet in g klein , KV 516  (Wenen, 1787)   (duur:  ca 35’)

  Allegro - Menuetto -  Adagio ma non troppo – Adagio/allegro

 

Mozart schreef  naast 23 strijkkwartetten (voor 2 violen, altviool en cello) ook  6 strijkkwintetten, waarbij  de gangbare kwartetbezetting uitgebreid wordt  met een extra altviool  (vandaag door Sara Kuijken gespeeld) .

Vooral de vijf laatste van deze zes kwintetten (geschreven tussen 1787 en 1791, het jaar van Mozarts dood)  behoren ongetwijfeld tot de hoogtepunten der muziek ‘tout court’ – en van de kamermuziek  in het bijzonder en binnen deze vijf meesterwerken zijn de beide kwintetten die op dit concert gebracht worden (de nummers  515 en  516 van de cataloog van Mozarts werken, door Köchel) dan nog de meest bekende en geliefde.

Joseph Haydn, hechte vriend van Mozart, getuigde  ooit tegenover Mozarts vader (Leopold M.) dat volgens hem ‘de mensheid een genie als zijn zoon niet meer zou terugzien in de volgende 250 jaar’… Wie deze kwintetten  beluistert en zich daarbij ontspannen en aandachtig open stelt,  kan op zijn beurt aanvoelen wat Haydn  bedoelde:  deze kwaliteit staat buiten de tijd….

Mozart weet hier vreugde en droefheid als het ware één te maken, de dualiteit lijkt op te lossen...Wat met geen woorden te zeggen is, wordt hier tastbare ervaring. 

Het Kuijken Strijkkwartet werd in 1986 opgericht en trad sindsdien op doorheen Europa, Australië , de USA , China en Japan .  Talrijke CD opnamen werden gemaakt voor de japanse firma DENON, alsook voor Challenge Records (NL)