facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

zaterdag5 maart Beuken in de Folk: Jan Smed (fijne traditionele volksmuziek) - 20u - 6 euro
Meer info - Reserveer!

met jonge wolven als voorprogramma

Beuken in de Folk is een nieuwe reeks waarbij we vooral de oude bomen die de nieuwe generatie folkmuzikanten voorgeleid hebben aan het instrument laten. Groepen die 20, 30, 40 jaar oud zijn met een massa traditionele volksmuziekjes in hun vingers; met eigen liedjes, melodietjes gebaseerd op die 'wijsheid'. Door de nieuwe generatie wat verdrongen, wil 't Smiske het met hen opnieuw goed maken. De beuk erin.... en een voorprogramma van jonge berken. Gegarandeerd jamplezier achteraf….
De maandelijkse afspraak voor de èchte ouwe rot in de folk!!!

Er was eens een viooltrio en een zangtrio. Toen deze zich samenvoegden, ontstond de volksmuziekgroep TRèZ.
Hans, Els, Ireen, Piet en Anneleen leerden elkaar kennen op allerhande cursussen en stages in Gooik, Borzée en Flanders Ethno. Om al die melodieën niet te vergeten en er zelf mee aan de slag te gaan, besloten ze regelmatig samen te spelen en zo kwam er al gauw een eigen repertoire.
Ireen Beke :         zang, viool
Els Lemahieu :         viool
Anneleen Van Nylen : zang, gitaar, draailier
Piet Temmerman :     zang, percussie
Hans Van der Meersch : viool, nyckelharpa

Jan Smed speelt vooral dansmuziek uit Midden-Brabant en de Antwerpse Kempen: contradansen, walsen, polka’s, schottischen en traditionele ‘klein danskes’. Dat repertoire is geput uit diverse bronnen. Deels rechtstreeks van de bejaarde volksmuzikanten die Wim Bosmans thuis ging opzoeken of uit oude handgeschreven muziekboekjes van speelmannen en fanfaremuzikanten. In tegenstelling tot de meeste folkgroepen kleurt Jan Smed bij voorkeur binnen de – weliswaar vage – stilistische lijnen die uitgezet zijn door vorige generaties. Zij blijven het liefst dicht bij de bron, gaan niet experimenteren met harmonie en ritme, zoeken geen kruisbestuiving met andere muziekstijlen. Zuiver akoestisch voeren zij hun muziek uit op de volksinstrumenten van bij ons: viool, doedelzak, trekzak (diatonisch accordeon) en contrabas. Uniek is bovendien de bijzondere rol van de hommel en allerlei fluiten. Met deze traditionele benadering heeft Jan Smed onderhand een unique selling position ingenomen.