facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

vrijdag23 april Dråm (Zweeds folk duo) - 21u - 6 euro
Meer info - Reserveer!

Een uitstekend voorbeeld van samenspel tussen doedelzak, Nyckelharpa en harp in de Zweedse muziekscene. Zeker niet te missen!

Dråm bestaat uit Erik Ask-Upmark en Anna Rynefors, beiden gelauwerde muzikanten, weten het publiek te boeien en het speelt geen rol of je al-dan-niet fan bent van traditionele muziek.

Ze spelen de Noordse muziek met charme en humor en toerden reeds in de VS en Europa. In 2005 werd hun CD "Dråm" uitgebracht.

Bij hen speelt één instrument een belangrijke rol, nl de säckpipa oftewel Zweedse doedelzak. Er wordt ook gespeeld op harp, fluit en nyckelharpa.

Over Nyckelharpa (van Wikipedia):

De nyckelharpa is verwant met de draailier: bij beide instrumenten drukt de speler snaren in via toetsen, waardoor de toonhoogte wordt bepaald. De nyckelharpa wordt met een korte, hoge strijkstok aangestreken. Dat is het belangrijkste verschil met de draailier, waar de snaren in beweging worden gebracht door een wiel met een zwengel. Met de linkerhand bedient hij toetsen, die tangenten in beweging brengen waardoor noten gespeeld worden.

De geschiedenis van het de nyckelharpa gaat terug tot de middeleeuwen. Rond 1600 werden resonantiesnaren toegevoegd. Vroegere instrumenten zijn diatonisch, de moderne nyckelharpa is chromatisch. Meersnarige nyckelharpa's hebben meerdere rijen toetsen onder elkaar. Het instrument werd hoofdzakelijk in Zweden gespeeld, maar ook in Denemarken, Duitsland en Oostenrijk. Rond 1900 was de populariteit van het instrument tanende, maar zestig jaar later ontstond een revival.