facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

donderdag9 maart De Groote-Faes Duo - 20.30u (deuren vanaf 20u) - 10 euro
Meer info

Bruno De Groote en Ben Faes in Duo.

Ze passeerden al es in 't Smiske en hielden er warme herinneringen aan over. Ook met de duvelsverzen konden we hen al eens aan het werk zien in Asse. Nu dus opnieuw voor een volgend project in te spelen.

Twee artiesten die steeds de breedte en de verscheidenheid van hun artsitieke mogelijkheden hebben nagestreefd en daarin hoge toppen scheerden in de rijke muziekscene van de Lage Landen. ‘Namedroppen’ kunnen ze dan ook als de beste : Wannes Van De Velde, Bert Joris, Bob French, Patrick Artero, Anima Eterna, de Filharmonie, Bruno de Bruxelles, Hendrik Braekman, Axelle Red, Kommil Foo, Marc Godfroid, Kobe Proesmans, Mambo Chillum, Koen De Cauter, RvhG, Filharmonisch Orkest Rotterdam, Tijgers van Eufraat…

Ben Faes (contrabas) en Bruno De Groote (elektrische gitaar) vonden elkaar als geestesgenoten en gooien het roer nu radicaal om. Als instrumentaal duo houden ze vooral de blik naar zichzelf gericht om zonder enig compromis hun authentiekste artistieke ei aan de wereld kenbaar te maken. Ze putten daarbij met liefde uit hun enorme bagage en laten dit alles met schijnbaar gemak en ontembaar plezier samenvloeien tot hun hoogstpersoonlijke vormgeving aan de Vlaamse-Belgische- internationale hedendaagse muziek.

Door hun intense aanraking met de meest diverse muzikale stromingen gecombineerd met de ons allen aangereikte diversiteit van het youtubetijdperk, zijn hun muzikale invloeden zowel quasi ontelbaar als onlosmakelijk tot één geheel verweven : Chopin, Beethoven en Bach; Thelonious Monk, Charlie Christian, Django Reinhardt; Albert Ayler en Ornette Coleman; hedendaagse Amerikaanse pioniers als Marc Ribot, Bill Frisell of Jason Moran; Franse musette, Ierse folk, Caribische lichtvoetigheid en Joodse klezmer gaan hand in hand alsof de geschiedenis, de toekomst en de vier windstreken altijd al één creatieve broedplaats zijn geweest die niet per se een eclectische benadering vereisen.

Het De Groote – Faes Duo gaat ook compositorisch op hun tippen staan: melodie is steeds het belangrijkste uitgangspunt, wat hen bijwijlen zowat de toegankelijkheid van een popgroep verschaft. De meeste nummers zijn ook harmonisch en structureel stevig gearrangeerd en verhogen de herkenbaarheid, maar het impro aspect en het deconstructieve karakter van de uitvoeringen zorgen voor spannende weerhaken en dagen de luisteraar uit. Is het een politiek-filosofisch statement te noemen of toch een louter artistieke uiting van deze twee brave zielen – in deze tijden van vervreemding, polarisering, versplintering, smeden zij een hechte samenwerking en gaan zij toch vooral – anders dan de mainstream geworden stereotypen van de hedendaagse westerse muziek – voluit voor schoonheid, harmonie en overgave. Een verraste luisteraar : ”Het geneest veel…”

http://degrootefaesduo.com/

Hun composities mochten een jaar rijpen op alle concertpodia en in vele warme huiskamers. Opgenomen in Fattoria Musica in Osnabrück en gemixt in Amsterdam door de onvolprezen Chris Weeda, presenteert De Groote-Faes vol trots hun debuutalbum ‘EN ROUTE’.