facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

zaterdag31 oktober Roland (van Campenhout) en Vali Racili (Roem), voorprogr: Franklin - 21u - 10 euro
Meer info - Reserveer!

Bluesmaster/wereldvriend/vrijbuiter Roland Van Campenhout brengt voor zijn eerste passage in 't Smiske de Roemeense bluesmuzikant Vali Racila mee voor een intieme set. De paden van Roland en Vali kruisten elkaar al enkele keren.

Vali Racila werd geboren in het Noord-Oosten van Roemenië. Lang vormde hij met Fane Adumitroaie het akoestische bluesduo SirBlues. Westerse muziek en lang haar was in die tijd verboden in het Roemenië van de grote ‘kameraad’ Nicolae CeauÈ™escu en het zingen van Amerikaanse/Engelse songs stond er gelijk met verraad. Vali en Fane leerden de songs van Bob Dylan, The Rolling Stones en Robert Johnson kennen via radio Free Europe, verboden uitzendingen vanuit Duitsland.

Roland deed het al met Rory Gallager, Miek en Roel, Arno, Pieter Jan De Smet, Steven De bruyn, Bob Brozman, Walter De Buck, Jean Blaute, Wannes Van De Velde, Tim Hardin, Leo Kottke, Ian Anderson, Neeka, Paul Michiels, Admiral Freebee, Arno, Nathalie Delcroix, Eva De Roovere, Tine Reymer, Tony Gysselinck, Mauro Pawlowski, … en nu opnieuw met Vali Racila.

Vali Racila is afkomstig uit het noord-oosten van Roemenië waar hij in het begin van de jaren zeventig, Fane Adumitroaie ontmoette wat uiteindelijk, vele jaren later leidde tot het ontstaan van het akoestische bluesduo SirBlues. Westerse muziek en lang haar was verboden en het zingen van Amerikaanse/Engelse songs stond gelijk met verraad! Vali en Fane leerden de songs van Bob Dylan, The Rolling Stones, Robert Johnson, e.a. via Radio Free Europe: uitzendingen vanuit Duitsland die absoluut verboden waren ten tijde Nicolae CeauÈ™escu.

Ongeveer 10 jaar na de val van de muur kregen Vali en Fane de kans om een bescheiden club toernee door Vlaanderen te maken. Dit kreeg voldoende aandacht zodat minder dan een jaar later een tweede reeks volgde. Hun laatste optreden was te Sint-Niklaas in 1999 waar SirBlues het festival opende, Roland van Campenhout sloot het af maar hij inviteerde SirBlues voor een aantal nummers tijdens zijn set.

In 2000 overleed Fane en Vali Racila treedt nu hoofdzakelijk als solo muzikant op. In 2003 deed Vali Racila een reeks van 17 optredens in minder dan een maand door Vlaanderen en Nederland.