facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

zaterdag27 september Ethnosphere (internationaal) en Ivo Lemahieu - 21u - 7 euro
Meer info - Reserveer!

Elk jaar gaan er in tal van landen Ethno-jeugdmuziekkampen door. Internationale kampen waar ieder eigen traditionele liederen aanleert aan de anderen. Vaak worden er hechte vriendschappen gesmeed,... Ook in Vlaanderen gaat er jaarlijks zo eentje door... Vaak met vele gevolgen. Vandaag eentje vanuit Ethno Zweden.

Lies vertelt: "In oktober 2012 trok ik door Zweden met Ethno on the road, een initiatief van Ethno Sweden waarvoor vijf muzikanten uit vijf verschillende landen werden uitgekozen om twee weken op tournee te gaan. Zo speelden we in verschillende culturele centra, in scholen en op het Linköpings folkmusikfestival. Dat was een groot succes: onder leiding van twee professionele muzikanten slaagden we erin om op korte tijd mooie optredens neer te zetten."

Ethno omvat een aantal muziekkampen die in zo'n twintig landen worden georganiseerd. Het concept is simpel: jonge muzikanten uit verschillende culturen leren elkaar een week lang de traditionele melodieën uit hun eigen streek aan. Op de Zweedse Ethno worden er elk jaar vijf deelnemers uitgekozen om samen op Ethno on the road te gaan, een twee weken durende tournee door Zweden. Zo beleefden in 2012 deze vijf muzikanten de tijd van hun leven. Hun optredens waren een groot succes; een vervolg was haast vanzelfsprekend. In september en oktober passeert het gezelschap dan ook in België, ditmaal onder de naam 'Ethnosphere'. Met zeer gevarieerd repertoire van onder andere Indische, Zweedse, Deense, Franse en Vlaamse folkmuziek nemen ze het publiek mee op een bijzondere muzikale reis.

Rajati Bakshi (India) – zang
Thomas Eriksson (Zweden) – bouzouki
Sébastien Grenat (Frankrijk) – percussie
Lies Hendrix (België) – diatonische accordeon
Thyge Søndertoft Pedersen (Denemarken) – 5-snarige viool

Daarnaast hebben we ook de 2 'trekkers' Ivo en Wim uitgenodigd. Beiden bezielen of bezielden een generatie organisatoren om jaarlijks in Vlaanderen en elders de ethno-kampen waar te maken.