facebook Vlaanderen Brussel

Binnenkort

zaterdag16 maart Bruselas Tango Orquesta - 20.30u - 8 euro
Meer info

Tango... de zwoele passionele dans, de muziek die het dichtste bij de paringsdans van de mens lijkt te leunen. De muziekschool van Sint-Agatha-Berchem levert weer aan. met Assenaren Chris Carlier, Nathalie Bosch,....

Tango is een muziekgenre uit Zuid-Amerika, met name Buenos Aires en Montevideo. De muziek is nauw verbonden met de gelijknamige dans. Vaak is de muziek instrumentaal.

De muziek is eind negentiende eeuw in Argentinië en Uruguay ontstaan met onder andere Afrikaanse, Zuid-Europese, Slavische en Klezmer invloeden.

De muziek heeft meestal een tweekwarts- of vierkwartsmaat met een tempo van ongeveer 120 á 130 tellen per minuut. De toonsoort is veelal mineur, waarbij de cadenzen harmonisch zijn.

Tangomuziek is over de hele wereld bekend. De 'Argentijnse stijl' kenmerkt zich onder andere door zijn melodieusheid en het ontbreken van een zware accentuering van de maat door slagwerk. Het wordt gespeeld van kleine bezettingen tot heel grote. In de 'gouden jaren' van de tango (de zogenaamde 'Epoca de Oro') tussen 1935 en 1955 speelden de zogenoemde Orquesta Típica (onder andere vanwege het ontbreken van versterking) vaak met 6 of meer bandoneons en 10 of meer violen (Bijvoorbeeld het orkest van Francisco Canaro). Het sextet van twee violen, piano, contrabas en twee bandoneons, kwam in zwang door orkestleiders als Julio de Caro en Osvaldo Pugliese. De 'Europese stijl' heeft een meer marciaal karakter, met zwaar aangezette tellen.